Są potrawy, które podaje się tylko podczas wyjątkowych okazji. I bez wątpienia można do nich zaliczyć nasz przepis. Roladki z fileta z indyka, faszerowane serem i suszonymi pomidorami, owinięte w szynkę parmeńską – brzmią smakowicie, prawda? Wbrew pozorom, ich przygotowanie nie zajmie długo czasu. A dzięki temu, że piecze się je w piekarniku, nie są też mocno kaloryczne. Z pewnością zachwycą gości i domowników.
Indyk – na co dzień i od święta
Mięso z indyka do niedawna było mało popularne, ale całe szczęście jest coraz częściej spożywane również w codziennej diecie. Na jego bazie można przygotować wiele dań: począwszy od tradycyjnej pieczeni, przez kotlety mielone, medaliony, gulasze, aż po właśnie roladki. Indyk jest chudym mięsem (jest nawet mniej kaloryczny od kurczaka), można więc go jeść będąc na diecie odchudzającej czy też po prostu dbając o swoje zdrowie. Posiada bowiem również całe bogactwo składników odżywczych – witamin oraz minerałów. Mięso to, zupełnie niesłusznie, jest uznawane za nieco problematyczne w przygotowaniu. Ze względu na niewielką zawartość tłuszczu, można łatwo je przesuszyć. Da się temu zapobiec w prosty sposób – wystarczy odpowiednia obróbka termiczna (nie może być zbyt długa) oraz wybór dodatków, które pomogą zachować mięsu jędrność. W naszym przepisie są to szynka parmeńska i ser.
Filet z indyka w oryginalnej odsłonie
Do roladek z indyka używamy filetów, które są delikatne i kruche. Zanim przejdziesz do wykonania roladek, należy wcześniej zając się właśnie przygotowaniem mięsem. Filet należy pokroić w plastry (lub kupić już pokrojone), a następnie delikatnie spłaszczyć tłuczkiem do mięsa. Trzeba być przy tym ostrożnym – nie można uszkodzić mięsa (dla dodatkowej ochrony można przykryć mięso folią). Następnie, skrop filety oliwą z oliwek oraz dodaj niewielką ilość soli i pieprzu. Najlepiej schować fileciki do lodówki na co najmniej godzinę (może być to cała noc). Do roladek potrzebne będą jeszcze:
– suszone pomidory
– ser mozzarella
– szynka parmeńska
– pesto z bazylii (może być gotowe ze słoiczka lub domowe).
Przygotowanie krok po kroku
Zanim przejdziesz do zwijania roladek, rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni (bez włączonego termoobiegu, wystarczy grzanie góra-dół). Kolejne kroki to:
- Każdy filet z indyka posmaruj pesto.
- Ułóż na filetach po kawałku suszonego pomidora (odsączonego wcześniej z zalewy) oraz kosteczkę mozarelli.
- Fileciki zawiń w szynkę parmeńską.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i umieść w środku roladki.
- Piecz przez 35 minut.
Taka potrawa smakuje wyśmienicie w towarzystwie lekkiej sałatki, np. z rukoli i świeżych pomidorów. Prezentuje się bardzo elegancko, dlatego można śmiało podawać ją na wszelkich przyjęciach oraz imprezach.