Kuchnia uzbecka.

Gotowanie

Kuchnia uzbecka charakteryzuje się prostotą potraw, nie znajdziemy w niej nic wykwintnego, jednak nie ulega wątpliwości, że znajduje ona swoich smakoszy. Kuchnia Uzbekistanu wyróżnia się zamiłowaniem do mięs, w szczególności do baraniny i wołowiny. Istnieje kilka potraw, na które warto zwrócić szczególną uwagę będąc w Uzbekistanie. Jednym z nich jest Lepioszka.

Jest to okrągły placek wypiekany w piecu, który podawany jest praktycznie do każdego dania. Jest uznawany za podstawę tamtejszej kuchni. Kolejno na uwagę zasługuje Lagman, a więc gęsta zupa, która składa się z dużej ilości baraniny i tradycyjnych ziół uzbeckich. Stanowi zupę rozgrzewającą i bardzo pożywną, najchętniej spożywaną w chłodne dni lub zimowe wieczory. Jest ogólnodostępna, ponieważ możemy ją dostać zarówno w wykwintnych restauracjach, jak i przydrożnych barach. Innym daniem, równie popularnym jest Dimlama. Należy ono do dań jednogarnkowych. Składa się z jagnięciny lub wołowiny i dużej ilości warzyw. Jest najczęściej przygotowywane wiosną i latem, z uwagi na największą dostępność świeżych warzyw.

Możemy także odnaleźć danie z ryżem, do którego zaliczamy Plov. Bazą tego dania jest ryż albo kasza bulgur. Podaje się go z wcześniej przyrządzoną baraniną bądź rybą. Całemu daniu asystują warzywa korzenne. Swego czasu była to najsłynniejsza potrawa Uzbekistanu.

Do najlepszej piątki potraw wlicza się także Chanum.

Jest to rolada gotowana na parze, bardzo łatwa w przyrządzeniu. Składa się ona z ciasta wykonanego z mąki, jajek, wody i oleju, do którego środka wchodzą ziemniaki i cebula. Następnie jest ona gotowana na parze i podawana z sosem pomidorowym. Poza tymi najbardziej popularnymi potrawami, możemy także rozkoszować się herbatą, bowiem jest ona parzona w specjalnych czajniczkach i pita z małych miseczek o każdej porze dnia i wieczorami. Kuchnia uzbecka jest w przełożeniu na potrawy zupełnie niezgodna z tym, co możemy zobaczyć na targach. Tam bowiem odnajdziemy prawdziwe bogactwo najróżniejszych owoców, warzyw i przypraw oraz różne rodzaje mięs. A w barach czy restauracjach znajdziemy jedynie kilka rdzennych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *