zielone pomidory

Co zrobić z zielonych pomidorów? Wykorzystanie w kuchni

Gotowanie

Wiele osób, których pasją jest gotowanie i przyrządzanie potraw, zastanawia się, co zrobić z zielonych pomidorów. Na szczęście na to pytanie istnieje wiele adekwatnych odpowiedzi. W tym artykule postaramy się pokrótce nakreślić specyfikę potraw i przystawek z zielonych pomidorów.

Przetwory z zielonych pomidorów – kreatywne wykorzystanie warzyw koktajlowych w kuchni

Pierwszym pomysł, który pozwala delektować się smakiem zielonych pomidorów bez względu na pory roku, jest prozaiczny – wystarczy przygotować z nich sałatkę. Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów zawiera między innymi takie składniki jak ocet, cebula, papryka, marynaty oraz przyprawy. Oczywiście istnieją różne warianty tego przepisu z zastosowaniem różnorakich przypraw charakterystycznych albo kuchni z różnych zakątków kuli ziemskiej.

Bezdyskusyjnie zielone pomidory to także znakomity składnik chutney – gęstego sosu dodawanego do takich dań jak, chociażby przystawki i pieczenie. Chutney, którego motywem przewodnim będą zielone pomidory, przygotować można samodzielnie, dodając oprócz nich cebulę, ocet jabłkowy, cukier, wodę i chilli.

Równocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby koneserzy sosów skorzystali ze sprawdzonych receptur. Na bazie unikalnego przepisu skomponowany został bowiem chutney Magdy Gessler, który można zakupić, odwiedzając Delikatesy U Fukiera. Chutney z zielonych pomidorów, który znalazł swoje miejsce w prestiżowym gronie wyrobów sygnowanych nazwiskiem tej wybitnej restauratorki to nie tylko prawdziwa i bezkompromisowa uczta dla podniebienia, ale również popis kulinarnego kunsztu i kreatywności. W składzie tego gęstego sosu znaleźć można bowiem takie wyrafinowane dodatki jak imbir, cukier muscovado tudzież ziarna gorczycy i kolendry.

Konfitura z zielonych pomidorów – inteligentne połączenie oszczędności z kulinarną kreatywnością

Konfitura stworzona na bazie zielonych pomidorów jest znakomitym pomysłem na efektywne wykorzystanie tych warzyw, które zazwyczaj uznaje się za wybrakowane lub właśnie nie w pełni dojrzałe. Jest to również świetna opcja dla wszystkich osób, które mają swój własny ogród, w którym w okresie letnio-jesiennym niemal nie można uciec wzrokiem od zielonych pomidorów.

Atutem konfitury z zielonych pomidorów jest niewątpliwie prostota przyrządzania. Wspomnianych pomidorów nie musimy pozbawiać skórki, natomiast wszystkie składniki kroi się w plasterki i smaży. Godnym uwagi wariantem tej koncepcji jest również konfitura z zielonych pomidorów oraz pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *