Zupa krem z pieczarek. Sprawdź!

Gotowanie

Zupa krem z pieczarek, to ten rodzaj zupy, który niewątpliwie kojarzy się z porą jesienno-zimową. Każdy z nas szuka w tym okresie zup rozgrzewających, które smakiem będa przypominały smaki jesieni. Pieczarka smakiem przypomina grzyb leśny, jeśli więc nie jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, z całą pewnością szybciej zaopatrzymy się w pieczarki, dostępne cały rok w marketach.

Można wykonywać także zupę z pieczarek, taką z dodatkami warzyw. Niezmiksowane warzywa będą jednak powodowały rosołową konsystencję dania. Zupa krem z pieczarek, będzie należała już do tych bardziej sycących, dzięki swej gęstej strukturze ale także będzie bardziej elegancka. Świetnie nadaje się na uroczystości urodzinowe, weselne i inne rodzinne spotkania. Najlepsze jest w niej to, że przygotujemy ją w bardzo szybki sposób i za niewielkie pieniądze.

Zupa krem z pieczarek przepis – Kliknij!

Na początek wystarczy zeszklić trzy cebulki, następnie pokroić w kostkę cztery ziemniaki, dwie marchewki, dwie pietruszki i wraz z pokrojonymi drobno pieczarkami wrzucić całość do garnka z dwoma litrami wody. Wszystko przyprawić według uznania i zblendować, dodając około szklanki słodkiej śmietany. Chcąc podać zupę w elegancki sposób, warto na środek zupy położyć kilka podsmażonych talarków pieczarek oraz groszki ptysiowe. Taki krem będzie na pewno zdrowy i pożywny. Mimo, że grzyby, jak i pieczarki nie mają właściwości odżywczych, to ta zupa w połączeniu z innymi warzywami na pewno będzie je miała. Jesień, to okres ciągłych przeziębień i chorób, warto więc spożywać zdrowe zupy i kremy aby zapobiegać chorobom. Dodatkowo dostarczają nam one dużej ilości płynów do organizmu i są świetną alternatywą, dla ciężkich i tłustych dań. Mają mało kalorii, a bojąc się o dodatek śmietany, możemy mieć na uwadze, że można dodać mniej kaloryczną śmietankę sojową, mleko kokosowe, bądź innego, roślinnego pochodzenia mleczny napój.

Dodanie śmietany ma na celu zabarwienie zupy i lekkie zagęszczenie ale także jest dodawana po to, aby podkreślić maślany smak pieczarek i wydobyć nutę śmietankowego smaku, charakterystycznego dla kremów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *