uprawy07

Środki chwastobójcze pomagają chronić plony

Porady

Zwalczanie chwastów jest ogólnie uważane za niezbędne w produkcji roślinnej, a herbicydy stały się główną metodą ochrony stosowaną w krajach rozwiniętych.

Jednak obawy o szkodliwe konsekwencje dla środowiska doprowadziły do silnej presji na rolników, aby ograniczyli stosowanie środków ochrony roślin do niezbędnego minimum. Bezpieczeństwo żywnościowe i ochronę różnorodności biologicznej można zatem osiągnąć jednocześnie w intensywnym rolnictwie po prostu poprzez ograniczenie stosowania herbicydów. Ludzkie źródła pożywienia zależą, bezpośrednio lub pośrednio, od czterech głównych rocznych upraw, czyli pszenicy, jęczmienia, kukurydzy i ryżu. Od wieków zwalczanie chwastów uważano za krytyczny i ograniczający czynnik w produkcji roślinnej. Same herbicydy stanowią 37% substancji czynnych stosowanych na całym świecie jako środki ochrony roślin. Jednakże stosowanie środków chwastobójczych wzbudza poważne obawy w odniesieniu do ich szkodliwych skutków dla wód gruntowych i powierzchniowych, różnorodności biologicznej i zdrowia.

uprawy03

Ponadto, ponieważ wiele gatunków chwastów rozwija odporność na herbicydy, zwalczanie tych gatunków staje się coraz trudniejsze i bardziej kosztowne dla rolników.

Utrzymanie równowagi między kosztami herbicydów, chwastami i uprawą jest zatem postrzegane jako główne wyzwanie dla rolnictwa w przyszłości, zarówno z ekonomicznego, jak i środowiskowego punktu widzenia. Uważa się, że herbicydy poprawiają ilość i jakość plonów, a zatem ograniczenie ich stosowania pośrednio zmniejszyłoby produkcję upraw potrzebnych do wyżywienia ludzkości. Z tego względu ochrona herbicydowa buraków cukrowych jest bardzo ważna. Chwasty i szkodniki mogą zmniejszyć plony średnio nawet o 30 procent na całym świecie, ale najbardziej niekorzystny wpływ chwastów na plony najlepiej widać w gospodarstwach ekologicznych. W obliczu zagrożeń związanych ze zmianami klimatu rolnikom coraz trudniej jest uprawiać plony. Dodanie czynników takich jak chwasty i owady do takiego dylematu po prostu spowoduje upadek mniejszych firm rolniczych. Nawet jeśli będą w stanie poradzić sobie ze spadkiem swoich plonów, nadal będzie trudno poradzić sobie, gdy szkodniki będą miały tendencję do odbierania ciężko osiągniętych owoców ich pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *